Bitcoins! Belasting?15-11-2017Alle mensen met cryptovaluta; lees even mee, want als je gaat ‘cashen’ dan moet je belasting betalen! Oh ja? Ja! Heb je geen Cryptovaluta? Dan is dit artikel nog niet van belang. Heb je wel interesse? Lees dan toch even.

Moet je belasting betalen over Bitcoins? Ja!

Heb jij al Bitcoins, Ethereum en Litecoins? Termen die thuis horen in een Sci-Fi film? Nee! Deze digitale munten representeren een bepaalde waarde. Net als jouw euro’s, dollars, Zwitserse Franken of andere valuta. Het verschil is dat deze valuta niet door banken beheerd worden, maar door codes en systemen. Je kan ook niet zo eenvoudig spullen en diensten kopen, maar een groot gedeelte van de hedendaagse maatschappij gelooft wel in de toekomst hiervan. Voorbeeld: afgelopen weekend was 1 Bitcoin nog 7.700 dollar waard. En er zijn er nu 16,5 miljoen van in omloop. Kortom; Bitcoin representeerde vorige week een waarde van $127.050.000.000. Geen grap dus, maar serieuze business.

BankingOnBitcoins.jpg

Heb je geen Cryptovaluta? Dan is dit artikel nog niet van belang. Heb je wel interesse? Check dan om te beginnen even de documentaire op Netflix: ‘Banking on Bitcoin’. 


Alle mensen met cryptovaluta; lees even mee, want als je gaat ‘cashen’ dan moet je belasting betalen! Oh ja? Ja!

Stel: Je hebt 10 Bitcoins. Deze heb je gekocht voor € 300,- per stuk. Je hebt ze op het hoogtepunt van € 7.000 per stuk verkocht. Dat heeft je € 70.000 - € 3.000 = € 67.000 euro aan winst opgeleverd. Goede deal trouwens, maar... Dan voel je hem al aankomen, je heb winst gemaakt en vermogen opgebouwd, dus dan is inkomstenbelasting een logisch gevolg.

Cryptovaluta vallen onder vermogensbeheer en worden daarom gekenmerkt als ‘overige bezittingen’. Dus de waarde van deze valuta vallen in box 3. Ik hoor je denken, "Prima!". De eerste ca 25.000,- aan vermogen is toch vrijgesteld en daarboven betekent het een belastingtarief van tussen de 2,8% en 5,4% (afhankelijk van je totaal box 3 vermogen). Dat is nog wel te overzien. 

Helaas denkt de Belastingdienst daar in veel gevallen anders over. Als je af en toe aan het beleggen bent met je Crytovaluta zal de Belastingdienst je inderdaad belasten voor box 3. Echter ben je actief met vermogensbeheer bezig met het onmiskenbare doel daar een hoger rendement mee te behalen dan ‘normaal’ is. Dan zal je belast worden voor box 1 en dat is ineens veel minder gunstig. Buiten het feit dat het ongunstig is, is het ook nog eens vaag. Normaal is namelijk nogal een subjectief begrip. Wat is normaal? En wanneer overschrijd je de grens van normaal?

 

Ingewikkeld?

Confused.jpgJazeker, maar geen uitdaging die wij uit de weg gaan. Kortom; heb je Bitcoins of andersoortige digitale munten? Weet je niet hoe je dit bij de Belastingdienst aan moet geven? En wil je fikse boetes voorkomen? Wij helpen graag!