Eerste nieuws uit het koffertje19-09-2018

De boodschap van het kabinet op Prinsjesdag was helder: Nederlanders moeten het meer in hun portemonnee gaan merken dat het goed gaat met Nederland. Maar of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren zal nog moeten blijken.

Onderstaand hebben wij alvast enkele maatregelen op een rij gezet:

Lage BTW-tarief van 6% gaat omhoog naar 9%
Het kabinet wil het lage BTW-tarief van 6% per 1 januari 2019 verhogen naar 9% zo blijkt uit het Belastingplan 2019. Op die manier komt er ruimte om de belastingen op inkomen te verlagen. Het belasten van consumptie is namelijk stabieler en heeft minder verstorende effecten dan de belasting op arbeid.
Lees verder

Belastingstelsel op de schop: terug naar twee schijven
Het kabinet heeft flinke veranderingen in petto voor de inkomstenbelasting. Vanaf 2021 zijn er nog maar twee belastingschijven over, terwijl dat er nu nog vier zijn. De ombouwoperatie moet werken 'lonender' maken. Volgend jaar dalen de meeste tarieven al.
Lees verder

Versnelde afbouw voor aftrekposten inkomstenbelasting
Het maximale aftrektarief voor alle grondslagverminderende posten in de inkomstenbelasting gaat vanaf 2020 in stappen omlaag. Uiteindelijk komt het aftrektarief in 2023 uit op 37,05%. Sinds 2014 geldt er een afbouw van het aftrektarief voor de aftrekbare kosten met betrekking tot de eigen woning. Per 1 januari 2020 wil het kabinet deze afbouw versnellen naar 3%-punt per jaar. Hetzelfde afbouwtraject gaat per 1 januari 2020 ook gelden voor de andere grondslagverminderende posten in de inkomstenbelasting.
Lees verder

Dividendbelasting wordt per 2020 afgeschaft
Ondanks de vele protesten ertegen heeft het kabinet toch de afschaffing van de dividendbelasting per 2020 opgenomen in de Wet bronbelasting 2020. Nederland moet namelijk aantrekkelijk blijven voor internationale bedrijven.
Lees verder

 

Toptarief VPB zakt minder hard dan gedacht
Het kabinet zet de komende jaren het mes in de tarieven voor de vennootschapsbelasting (VPB). Al gaat de daling van het toptarief wel minder ver dan in het regeerakkoord was beloofd.
Lees verder

bron: Rendement