Nieuwe btw-regels E-commerce10-10-2014Op 1 januari 2015 treden nieuwe btw-regels in werking die een aanzienlijke impact hebben op ondernemers die E-commerce diensten verrichten aan niet-belastingplichtige afnemers binnen de EU. Vanaf deze datum moeten deze ondernemers het btw-tarief in rekening brengen van het EU-land waar de afnemer woonachtig of gevestigd is.

Voor wie gelden deze nieuwe btw-regels?
De nieuwe btw-regels gelden per 1 januari 2015 voor alle ondernemers die E-commerce diensten verrichten aan niet-belastingplichtige afnemers, waaronder particuliere afnemers. Denk hierbij aan diensten op het gebied van:
- Digitale content
- Media (online film- en muziekevents)
- Telecommunicatie
- Online gaming
- Online betalingen en facturering

Wat betekent dit voor uw onderneming?
Vanaf 1 januari 2015 dient u het btw-tarief in rekening te brengen van het EU-land waar uw afnemer woonachtig of gevestigd is. Om een btw-registratie in elk EU-land waar uw afnemers wonen of gevestigd zijn te voorkomen, wordt het 'Mini One Stop Shop' (MOSS) systeem ingevoerd. U moet zich eenmalig in het EU-land waar u bent gevestigd registreren voor dit systeem. U kunt vervolgens via dit MOSS-systeem de verschuldigde buitenlandse btw aangeven. Hierbij moeten wel de btw-regels en btw-tarieven van het betreffende EU-land worden gehanteerd.

Registratie MOSS-systeem
Met ingang van 1 oktober kunt u zich registreren voor gebruik van het MOSS-systeem. Als u zich registreert tussen 1 oktober 2014 en 31 december 2014, kunt u vanaf 1 januari 2015 gebruikmaken van het MOSS-systeem. Let op: er zijn twee verschillende regelingen, de EU-regeling en de niet EU-regeling. Als uw hoofdvestiging is gelegen in Nederland, dient u zich te registreren voor de EU-regeling. Registreren kan via de Belastingdienst voor de EU-regeling en de niet EU-regeling.

Neem voor extra informatie en advies contact op met onze adviseurs of raadpleeg de Gids.

Bron: belastindienst