Nieuwe crisis in de maak04-04-2018Crisis in 2018? Alhoewel de Bitcoin zijn zoveelste klap te verduren heeft gekregen is het beleggen in de Bitcoin en zogeheten Altcoins nog steeds in trek. Ook en misschien wel vooral bij de mensen met een gebrek aan noodzakelijke financiële kennis. De buurman vertelt ongekende winsten te behalen en jij bent bang de trein te missen. Dus wat doe je? Juist je springt ook in de trein..destination unknown. Alhoewel, de koersen doen het goed en ook de regulieren financiële markten gaan sky-high! Dat is goed! Toch..?

Nieuwe crisis in de maak
Tijd van geld in je matras nadert met rasse schede

Alhoewel de Bitcoin zijn zoveelste klap te verduren heeft gekregen is het beleggen in de Bitcoin en zogeheten Altcoins nog steeds in trek. Ook en misschien wel vooral bij de mensen met een gebrek aan noodzakelijke financiële kennis. De buurman vertelt ongekende winsten te behalen en jij bent bang de trein te missen. Dus wat doe je? Juist je springt ook in de trein..destination unknown. Alhoewel, de koersen doen het goed en ook de regulieren financiële markten gaan sky-high! Dat is goed! Toch..?

Ja op zich wel. Maar….volgens tal van analisten in zowel reguliere als alternatieve media staat de wereld echter op de drempel van de grootste financiële crisis ooit. Financiële markten worden namelijk gekenmerkt door enige absurditeit. Deskundigen halen aan dat het zogenaamde economische ‘herstel’ van de afgelopen 10 jaar te maken heeft met het vrijwel onbeperkt creëren van nieuw (digitaal) geld door de grote centrale banken. En het hanteren van extreem lage en soms zelf negatieve rente. Wat een aanmoediging tot het maken van schulden is. De reden, een kunstmatige manier om een nog grotere financiële en economische crisis uit te stellen. Wat de voornaamste reden is geweest voor de ongekende koersresultaten. Vlak voor de vorige beurscrash piekte de Dow Jones Index op Wall Street, een van de grootste influencer van onze eigen AEX, net boven de 14.0000 punten. Afgelopen week werd een nieuw record van meer dan 25.000 punten gebroken. Terwijl de economische groei marginaal is en bedrijven, staten en particulieren bijna overal dieper in de schulden zitten dan ooit tevoren! De Centrale banken hebben zichzelf met dit kunstmatige beleid in de val gelokt en kunnen de rente feitelijk niet meer laten stijgen, omdat dit ‘herstel’ dan onmiddellijk in een recessie of zelfs depressie verandert.

En hebben wij, de ‘gewone mens’, niet geleerd van onze Economie leraar dat het onbeperkt bijdrukken van geld in welke vorm dan ook (krediet, leningen en top-hypotheken) bij een zeer geringe economische groei op zeker moment moet leiden tot een forse devaluatie en daarmee een enorm koopkrachtverlies? Dat zal de welvaart van de gewone mens niet ten goede komen. Zeker niet nu de gereedschapskist van de centrale banken nagenoeg leeg zullen zijn. Want de signalen zijn er. De banken hebben de afgelopen periode gelijkertijd het initiatief genomen een rem te zetten op de gedane maatregelen. En stappen ondernomen om uw en mijn rekeningen te kunnen blokkeren en (deels) te kunnen confisqueren. Als dat geen sterk signaal is voor een aankomende krimp. Een moment waarop de financiële markten zouden moeten worden gecorrigeerd.

Is het dan verstandig om gewoon aan te sluiten op, wat lijkt, een polonaise waar nooit een einde aan zal komen? Of moeten we de signalen ter harte nemen, onze oude sokken en matrassen weer vullen, financieel besef creëren en hopen? Want de crisis komt. Met één grote klap of in delen. Want zeg nu zelf, daar waar de common sense wordt overschreden, komt hoogmoed vaak voor de val. De vraag is alleen, hoe lang gaat de val duren.