Tweedehands eerste keus?16-07-2014De aanschaf van een tweedehands auto die op de zaak wordt gezet, kent een aantal belangrijke voordelen inzake de bijtelling voor privégebruik. Welke zijn dat en hoe kunt u hier optimaal gebruik van maken? Wat is dan de besparing?

Bijtelling privégebruik auto van de zaak
Afhankelijk van de CO2-uitstoot. Zoals bekend, geldt er een bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak. Hoe meer CO2 -uitstoot, hoe hoger de bijtelling. Die normen worden regelmatig aangescherpt. Tip. Er zijn echter overgangsregelingen voor bestaande auto's. Daarmee wil de overheid voorkomen dat voor dezelfde auto van het ene op het andere jaar opeens een hogere bijtelling geldt. Dat geldt meestal ook als de auto van eigenaar wisselt.

Uitgangspunt voor de bijtelling is het percentage dat geldt op het moment dat de auto voor het eerst op naam wordt gesteld. Dit percentage geldt dan voor een periode van vijf jaar. Ook als de auto na bijvoorbeeld drie jaar wordt verkocht.

Overgangsregelingen
Auto's met 14 of 20% bijtelling: Auto's met 14 of 20% bijtelling die vóór 1 juli 2012 voor het eerst op naam zijn gesteld, houden echter het bijtellingspercentage dat op 30 juni 2012 gold, totdat zowel de berijder als de eigenaar wijzigen. Alleen als de auto een andere eigenaar én berijder krijgt, wijzigt het percentage per 1 juli 2017.

Elektrische en hybride auto's: Auto's met een CO2 -uitstoot van maximaal 50 gr./km (elektrische en hybride auto's) die voor 1 januari 2012 voor het eerst op naam zijn gesteld, houden tot 2017 een bijtelling van 0%. Zijn deze auto's in 2012 of 2013 voor het eerst op naam gesteld, dan geldt vanaf die datum vijf jaar lang een bijtelling van 0%. Bij de eerste op naam stelling in 2014 of 2015 geldt vijf jaar lang een bijtelling van 7%. Alleen voor auto's zonder uitstoot, geldt dan een bijtelling van 4%.

Inruilen of doorschuiven?
Auto van de voorganger. Auto's met een lage bijtelling inruilen, is slecht voor uw portemonnee of die van uw werknemer. Dit kan een extra argument zijn om een nieuwe werknemer de auto van zijn voorganger ter beschikking te stellen.

Het scheelt u en hem behoorlijk in de kosten, vooral als het een auto betreft die vóór 30 juni 2012 voor het eerst op naam is gesteld.

Hetzelfde geldt overigens ook voor uw eigen auto. Het voordeel bedraagt al snel enige duizenden euro's, zoals blijkt uit onderstaand voorbeeld.

Lage bijtelling tweedehandsje
Het kan ook lucratief zijn om een gebruikte auto met lage bijtelling aan te schaffen, als deze nieuw, op grond van de huidige normen, een hogere bijtelling zou krijgen. De bijtelling geldt in beginsel voor een periode van vijf jaar, los van de vraag wat op dit moment de bijtelling zou bedragen.

Koopt u bijvoorbeeld een hybride auto van twee jaar oud (stel een Opel Ampera, cataloguswaarde € 40.000,-), dan blijft voor u nog drie jaar de 0%-bijtelling van kracht. Voor eenzelfde nieuwe auto geldt nu een bijtelling van 7%.